Mrożenie w gastronomii – co musisz wiedzieć

Mrożenie w gastronomii – co musisz wiedzieć

Urządzenia chłodnicze do przechowywania żywności i napojów to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia obiektów gastronomicznych. Mają one kluczowe znaczenie dla sprawnego funkcjonowania lokalów w obrębie tej branży. Obecnie na rynku dostępnych jest szereg rożnego typu rozwiązań w zakresie urządzeń mrożących, które pozwalają na zapewnienie optymalnych warunków chłodzenia produktów spożywczych w prowadzonym lokalu. Dlaczego prawidłowe mrożenie żywności jest tak ważne? Jakie rodzaje urządzeń występują obecnie na rynku? Opisujemy wszystko, co musisz wiedzieć!

Właściwe mrożenie żywności w gastronomii – dlaczego jest tak ważne?

Właściwe schładzanie oraz zamrażanie produktów żywnościowych to najskuteczniejsza metoda przedłużania trwałości jedzenia bez wprowadzania istotnych zmian w ich strukturze. Prawidłowo przeprowadzony proces przechowywania produktów spożywczych w optymalnych warunkach temperaturowych jest niezwykle ważne ze względów zdrowotnych i ekonomicznych. Zadbanie o ten aspekt pozwala na zabezpieczenie produktów żywnościowych przed zepsuciem, rozwojem mikroorganizmów chorobotwórczych oraz niebezpiecznej pleśni czy grzybów. Zadbanie o właściwe przechowywanie półproduktów, produktów i gotowych dań pozwala na generowanie przez lokale znacznych oszczędności oraz serwowanie świeżych i zdrowych potraw.

Z tego względu, wyposażenie lokalów gastronomicznych w wysokiej jakości urządzenia chłodnicze to podstawa sprawnego funkcjonowania tego rodzaju przestrzeni i wykorzystywane są one wszędzie tam, gdzie konieczne jest przechowywanie produktów, półproduktów czy gotowej żywności w warunkach chłodniczych lub ich zamrażanie.

Rodzaje urządzeń chłodzących dla gastronomii – jakie występują?

Urządzenia przeznaczone do chłodzenia i mrożenia żywności to szeroka gama rozwiązań, które pozwalają na stworzenie optymalnych warunków do przechowania produktów spożywczych w gastronomii. Do najczęściej wykorzystywanych urządzeń chłodzących i mrożących zalicza się urządzenia gastronomiczne, takie jak:

  • Stoły, szafy i regały chłodnicze,
  • Witryny chłodnicze i sałatkowe,
  • Lady chłodnicze, cukiernicze i kasowe,
  • Chłodziarki do butelek i wina,
  • Stoły i szafy mroźnicze,
  • Zamrażarki i skrzynie mroźnicze,
  • Zamrażarki szokowe.

Elementy te wykorzystywane są w zależności od wymagań stawianych przez dane zastosowanie. Inne elementy wyposażenia chłodniczego i mrożącego potrzebne są w restauracjach, jadalniach, szkolnych kuchniach, zakładowych kuchniach czy cukierniach i piekarniach.

Naczelny

Naczelny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.